nemáte kvásek?

 

Vyrobit si vlastní domácí kvásek není vlastně nic složitého. Jen to musíte pojmout tak trošku jako “tamagotchi” (kdo si nepamatuje - taková kapesní digitální hra, kde člověk udržoval při životě zvířátko). Stejně tak chceme při životě udržet kvásek.

Budete potřebovat:

  • 2 vyvařené zavařovací sklenice (já používám klasické marmeládové, jedna může být větší)

  • převařenou vodu

  • řádně vydrhnuté bio jablko

  • mouku (já používám celozrnnou žitnou, ale stejným postupem lze kvásek udělat i např. z pšeničné)

Postup:

  1. Do sklenice nakrájejte jablko, zalijte vychladnutou vodou a zavřete. Sklenice by měla být tak za 3/4 plná. Sklenici dejte na teplé místo a nastavte si budík, ať se na ni podíváte druhý den.

  2. Druhý den sklenici otevřete, zavřete, zatřepte jí a zase ji odložte.

  3. Bod 2. opakujte, dokud během několika dní uvidíte, že se začínají tvořit bublinky a uslyšíte šumění, když sklenici otevřete.

  4. Kolem cca 5. dne by měly být bublinky hezky viditelné a sklenice by měla šumět. Teď si připravíte druhou sklenici, přidáte do ní např. 2 lžíce mouky, zalijete zhruba stejným množstvím kvašené jablečné vody, promícháte a přidáte ještě vodu. Sklenice by měla být z poloviny plná - kvásek se vám zdvojnásobí, tak je lepší mít více prostoru, než méně. Pokud Vám zbyde jablečná voda, schovejte si ji.

  5. Druhý den kvásek znovu nakrmím stejným množstvím mouky a kvašené jablečné vody (nebo obyčejné převařené vychladlé). Než ho nakrmíte, můžete si ubrat lžíci, kterou použijete na náš žitný chléb.

  6. Kvásek pak už uchovávám v lednici.

  7. Pro udržení kvásku při životě je potřeba jej pravidelně krmit: to záleží na tom, jak často chcete péct. Cokoliv od 1x denně po 1x týdně je v pořádku. Krmíme v poměru 1:1 (mouka: voda). Celozrnná žitná mouka hodně “nacucává,” takže můžete přidat vody více.

  8. Když na kvásek zapomenete, nebo jedete na dovolenou (před tou ho nakrmte!), je možné, že se na jeho povrchu vytvoří našedlá tekutina. Je to alkohol. Různí lidé k tomu přistupují různě, nicméně pokud jste kvásek nechali “na suchu” dlouho, raději bych tekutinu vylila a kvásek nakrmila v poměru 1:1.

Pro ilustraci: pšeničný a žitný kvásek po 4 dnech v lednici bez krmení. Zjevně nehladoví, ale nakrmila jsem je a odložila zpět ke spánku.

Previous
Previous

slavný pusinkovo-vanilkový dort od Ciprianiho

Next
Next

kváskový žitný chléb s celými zrny ječmene, slunečnicovým a lněným semínkem