namáčení luštěnin a zrn

 

Ne všechno "zrní" musíme vařit! Překvapí vás to, ale namočená cizrna chutná jak hrášek!

Trochu vědy:

Namáčením se čočky a luštěniny stávají pro tělo stravitelnějšími. Enzym fytáza se namočením aktivuje a spouští hydrolýzu kyseliny fytové. Během této reakce se uvolňují vápník, železo, zinek, hořčík a mangan, které pak můžeme snadněji absorbovat. To samé platí pro pohanku.

Proč to dělám?

Mimo toho, že se nám pak luštěniny snadněji tráví, namočené luštěniny pak už nemusíme vůbec vařit. Namočená cizrna chutná jako hrášek a je výborná v salátech, nebo se dá přidat místo vařené či konzervované do kari! I namočené čočky jsou v salátech skvělé, dodávají jim křupavost a navíc jsou skvělým zdrojem bílkovin!

Často namáčím i pohanku - pokud zvládnete její chuť, stačí jen několik málo hodin ve vodě a můžete si ji také přidat do salátu!

Jak na to?

Luštěniny jednoduše namočíme na zhruba 24 hodin. Pokud možno, několikrát je propláchneme. Po 24 hodinách (některým čočkám stačí podstatně méně, například čevené půlené) luštěninu scedíme a dáme ji do skleněné dózy do lednice, kde nám vydrží klidně i dva týdny. Jen ji občas propláchněte a nelekejte se, kdyby začala klíčit!

Previous
Previous

pomalé zeleninové kari s květákem a cizrnou

Next
Next

šťavnatá asijská čočková polévka