smažená brokolicová rýže

 

Většinou dělám tuto porci jen pro sebe, protože je to strašně dobré i druhý den!

Na brokolicovou rýži si připravíme:

  • olivový olej

  • 1 brokolice nebo baby brokoličky (cca 500g)

  • alespoň 6 stroužků česneku nakrájených na plátky

  • Chilli paprička nakrájená na kolečka (množství přizpůsobte tomu kolik pálí, přidat můžete vždycky)

  • 1 hrneček rýže, já používám basmati

Postup:

  1. Rýži dáme vařit dle návodu do osolené vody a nezapomeneme na ni, ať není převařená, raději když zůstane tvrdší, půjde ještě na pánev s brokolicí

  2. Brokolici rozdělíme na růžičky, větší rozkrojíme vejpůl a stonek nakrájíme na plátky. Baby brokoličky rozkrojíme na třetiny.

  3. Stroužky česneku a chilli si nakrájíme na plátky.

  4. Do hlubší pánve nebo mělkého kastrolu dáme vařit brokolici. Nechceme ji uvařit do měkka, takže ji sceďte dokud je ještě tvrdší. U větší brokolice doporučuji ji osušit papírovou útěrkou. 
(Pokud používáte brokoličky, ne brokolici, stačí je na pánvi lehce zalít vodou a přiklopit, za pár minut jsou uvařené, nemusíte je pak cedit, jen necháte vypařit z pánve vodu, brokoličky zalijete olivovým olejem, restujete a pokračujete bodem 6.)

  5. Pánev/kastrol, kde se vařila brokolice zahřejeme, přidáme olivový olej, kterým nešetříme. Až se rozehřeje, přidáme brokolici, kterou restujeme.

  6. Po chvíli přidáme i nakrájený česnek a chilli papričky a dále mícháme. Záleží na množství vody, které brokolice “nachytá,” ale pokud je potřeba, můžete lehce zalít vodou, aby se Vám to nepřipalovalo, dokud není česnek měkký a brokolice místy opečená.

  7. Osolíme.

  8. Nakonec přidáme rýži, a ještě na sporáku promícháme. V případě potřeby můžete přidat ještě olivový olej.

Previous
Previous

zeleninové biryani

Next
Next

šakšuka