You Are What You Eat: A Twin Experiment.

Netflixem se právě prohnal pořad “You Are What You Eat: A Twin Experiment” založený na studii Stanfordské Univerzity, která zkoumala jednovaječná dvojčata a změny, kterých je možné dosáhnout změnou stravovacích návyků. Jedno dvojče dostávalo po dobu osmi týdnů veganskou stravu, druhé zůstalo všežravcem. Současně byli pod dohledem trenérů a sportovali. Vědci pak měřili řadu různých indikátorů zdraví, včetně sexuálních funkcí. Zabrouzdali i do dlouhověkosti a epigenetiky (protože to teď děsně fičí, že ano).

Lepších výsledků dosáhli vegani. Pro mě bylo ovšem problematické to, že dvojice vlastně před studií nežily zdravým životním stylem, seriózně se o něj nepokoušely, nevzdělávaly se. Považuji pak jakoukoliv “systematickou změnu” směrem ke zdravému stravování a sportu za pozitivní a kauzalita tam není tak jednoznačná. Navíc nám nebylo “odtajněno” co přesně obě skupiny jedly.

Druhým základním problémem za mne bylo, že dvojče, které nasadili na veganskou stravu dostalo “prefabrikované” potraviny v balíčcích a obsahovaly věci typu falešné maso. Navíc byl pořad prokládán právě výrobci věcí jako veganské uzeniny, co chutnají opravdově. Údajně je to pro lidi snažší se přeorientovat na zdravou stravu. Chápu, mnozí lidé potřebují berličky, ale další jídlo z krabičky není řešení.

Tyto prefabrikované balíčky vyráběla společnost Beyond Meat, která se navíc finančně podílí na Stanfordské Plant-Based Diet Initiative. Nezní to trošku jako střet zájmů?

Výsledem pořadu tedy samozřejmě bylo, že je veganská stava “zdravější,” ovšem dvouměsíční program nebere v potaz dlouhodobé nedostatky veganské stravy, pokud není suplementována. Dle Dr. Lucie Aronicy ze Stanfordské Univerzity “je však nezbytné zdůraznit, že veganská strava postrádá základní živiny pro optimální epigenetické procesy. Bez řádné suplementace zde existuje riziko dlouhodobých škod. Jako vědci je naší povinností toto sdělovat jasně a důrazně a zajistit, aby byla veřejnost jasně a řádně informována o nuancích ve výběru stravy a jejich celkovém zdraví.“

Rozpor mezi zdánlivě pro-veganskými výsledky a dlouhodobými dopady na epigenetické biologické stárnutí spočívá v krátkodobé povaze studie. Výsledky mohou také být zásadně ovlivněny tím, že vegani měli nižší kalorický příjem a ve srovnání s všežravci měli ve stravě významně zvýšený obsah vlákniny. Nicméně, když se odprostíme od lehké zaujatosti tak si z pořadu můžeme odnést jedině to, že jíst více rostlinné stravy je věci prospěšné a můžeme doufat, že si pořad pustí spousta Američanů, kde je 41,9 procent dospělých obyvatel obézních.

Co považuji za dobré a tedy program doporučuji shlédnout, pokud jej dokážete brát s rezervnou je to, že shrnul problémy velkochovu zvěře na maso, i rybí farmy a rybolov, který drancuje mořské dno. Mimochodem, obojí je stejně ohromný problém, ale za “zlouna” je podstatně více označováno maso. Pro otrlé doporučuji shlédnout dokument Seaspiracy. Ten také najdete na Netflixu.

Previous
Previous

ultra-zpracované potraviny

Next
Next

naše Vánoce